Washington és Ankara katonai megoldással űzné el az IÁ-t


Az Egyesült Államok és Törökország továbbra is keresi a szíriai válság politikai rendezésének a lehetőségét, de ha az nem lehetséges, készen állnak a “katonai megoldásra” is, hogy kiűzzék Szíriából az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erőit – mondta szombaton Isztambulban Joe Biden.

Az amerikai alelnök Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tárgyalt, ezután közös sajtóértekezleten ismertették országaik álláspontját.

A vendéglátó egyetértett Biden kijelentésével, amely szerint “jobb lenne politikai megoldást találni”, de ha ez nem lehetséges, akkor készen kell állni a katonai megoldásra is az IÁ elűzésére Szíriából.

Az amerikai alelnök osztotta Davutoglu véleményét, miszerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az Iszlám Állammal egyenértékű “terrorista veszélyt” jelent Ankara számára. Nem értettek egyet ugyanakkor a legfőbb szíriai kurd pártnak, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD), illetve ez utóbbi fegyveres milíciájának, a Népvédelmi Egységeknek (YPG) a megítélését illetően. Davutoglu ez utóbbiak fegyvereseit is terroristának nevezte, és szerinte ellenük is küzdeni kell.

Csakhogy az IÁ elleni harcban az YPG amerikai támogatást élvez, november végén az amerikai különleges erők katonái éppen azért érkeztek szíriai földre, hogy kiképezzék és segítsék a kurd milícia tagjait.

Az YPG ugyanis a legszervezettebb és leghatékonyabb fegyveres erő a dzsihadisták elleni küzdelemben, de Törökország nem nézi jó szemmel a sikereit,
mivel a csoport kapcsolatban áll a PKK-val, sőt, Davutoglu szerint a kurd milícia is a PKK részét képezi.

Ami Biden “katonai megoldással” kapcsolatos kijelentését illeti, a Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselője szükségesnek tartotta hangsúlyozni: az amerikai alelnök szavai nem tükröznek semmiféle változást a Szíriával kapcsolatos amerikai stratégiában. Biden csupán felhívta a figyelmet, hogy miközben Washington a szíriai helyzet politikai rendezésére törekszik, addig az IÁ-val szemben katonai téren is fellép.

mti