A Kreml visszaszóltA Kreml azzal vádolta meg Kijevet, hogy miközben Moszkvára mutogat, gyakorlatilag semmit sem tesz a minszki egyezmény sikeres végrehajtása érdekében – írta a korrespondent.ua.

Russia's President Vladimir Putin (L) gestures as German Chancellor Angela Merkel (C) and Ukraine's President Petro Poroshenko stand nearby during a meeting on February 11, 2015 in Minsk, aimed at halting a 10-month war in Ukraine where dozens were killed in the latest fighting. AFP PHOTO / POOL / KIRILL KUDRYAVTSEV

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője leszögezte: vegyék elő a minszki megállapodást, és nézzék meg pontról pontra az abban foglaltakat. Szerinte világosan kiderül akkor, melyik fél halogatja a krízis megoldását.

A múlt héten a Davosban tartózkodó Petro Porosenko ukrán elnök arról nyilatkozott, hogy megtorpantak a minszki egyezményben foglaltak végrehajtásával, ezért lehetetlenség átlépi a következő fázisa, ami a politikai megoldást szorgalmazná.

Azt is mondta az ukrán elnök, hogy 2016-ban vissza akarják állítani a teljes ukrán ellenőrzést a felkelők által kontrollált területeken.