Az EU-országok Schengen felfüggesztését szorgalmazzák


Az uniós tagországok felszólították az Európai Bizottságot, hogy teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül – közölte hétfőn Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

Az Európát érintő migrációs válságra való tekintettel a schengeni övezeten belül több uniós tagállam is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.
“A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent” – mondta újságíróknak Dijkhoff az EU bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális találkozója után.
A tagállamok ezért felszólították az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottságot, hogy

teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának – tájékoztatott az államtitkár.

A bel- és igazságügyi tanács ülését néhány nappal azután rendezték meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette,
az uniónak két hónapja van arra, hogy úrrá legyen a helyzeten, máskülönben összeomolhat a schengeni rendszer.

A Frontex adatai szerint a menekültek száma nem csökkent jelentősen a tél beálltával. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly egész évben összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

MTI