Baszurin: Kijev külföldi zsoldosai nőket rabolnak Mariupolban


A DNR felkelői nők elrablásának tényét jegyezték fel, amit az ukrán oldalon álló külföldi zsoldosok követtek el Mariupolban. Erről Eduard Baszurin, a donyeckiek katonai parancsnoka beszélt – írja a TASZSZ. „Különösen aggódunk a külföldi zsoldosok által elkövetett bűntények miatt, akik azért érkeztek, hogy segítséget nyújtsanak a Sirokinóban lévő ukrán katonáknak. Lengyel és török állampolgárokat is láttak közöttük.”

A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint eddig legalább 2000 ember tűnt el Ukrajna keleti részén.

Az ukrán katonák aktivitása a hivatalos tűzszünet kezdete óta csöppet sem csökken. A donyecki felkelők az elmúlt héten több tucat harci járművet fedeztek fel a konfrontációs vonal közelében.

„Az elmúlt héten az ellenség végrehajtotta a katonák rotációját és erőit a mariupoli frontvonal menti támadáshoz csoportosította át” – mondta Baszurin.

Az elmúlt héten 55 páncélost, 43 db tüzérségi ágyút, 11 BMP-t és BTR-t, műszaki járműveket, aknavetőket, illetve több teherautót is látott, amiben lőszereket szállítottak.

Közben hat ukrán katona is átállt a felkelők oldalára, akik közül kettő fegyverrel a kezében érkezett a felkelőkhöz. Az ukrán katonák elmondása szerint az utóbbi időben egyre több nacionalista önkéntes érkezik az ukrán sereg soraiba, akik nem hajlandóak engedelmeskedni a vezetősének és tisztogatást hajtanak végre a hadsereg soraiban. Az egyik dezertált katona  szerint egy hasonló tisztogatás volt január 16-án Talakovka településen Mariupol mellett az 56-os brigád soraiban.

„A banderistáknak nem tetszett, hogy az egyik ott szolgáló őrmester viselkedése nem eléggé hazafias, ezért mindkét térdét szétlőtték. Persze az elkövetők kilétét nem állapították meg, az őrmestert pedig kezelésre küldték a katonai kórházba” – mondta a donyeckiek parancsnoka.