Ezrek tűntek el nyomtalanul az ukrajnai konfliktusban


A Vöröskereszt szerint nehéz pontosan megállapítani az eltűntek számát, de a rendelkezésre álló adatokból kiderül, hogy legalább kétezren lehetnek. Az ukrajnai konfliktusban mintegy kétezren tűntek el nyomtalanul – közölte hétfőn Alain Aeschlimann, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Ukrajnában működő képviseletének vezetője, aki Moszkvában Jurij Vorobjovval, a szövetségi tanács (felsőház) elnökhelyettesével tárgyalt.

Megjegyezte, hogy nehéz pontosan megállapítani az eltűntek számát, de a rendelkezésre álló adatokból kiderül, hogy legalább kétezren lehetnek.

A Délkelet-Ukrajnában zajló konfliktusban fogságba esett felkelő fegyveresekről szólva Aeschlimann elmondta, hogy a humanitárius szervezet munkatársainak 30 helyszínen közel 580 foglyot sikerült meglátogatniuk a Kijev ellenőrzése alatt álló területeken. Az ICRC együttműködik az ukrán hatóságokkal, hogy eljuthasson az összes hadifogolyhoz, akiket a konfliktussal összefüggésben vettek őrizetbe – tette hozzá.

Aeschlimann szerint a felkelő “Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok” területén 2015 januárjában a vöröskereszt munkatársai mindössze négy sebesült hadifoglyot látogathattak meg. Azóta viszont nem sikerült eljutniuk egyetlen fogságba esett ukrán katonához sem.

“Ezen a téren javítani szeretnénk a helyzeten, illetve hozzáférést szeretnénk nyerni a fogságban tartott személyekhez, hogy segíthessük a helyi hatóságokat az emberhez méltó bánásmód és a fogvatartási feltételek biztosításában” – hangsúlyozta Aeschlimann.

A vöröskereszt illetékese méltatta az orosz humanitárius segítők hozzájárulását a Donyec-medence lakói életminőségének javításához – írta a TASZSZ. Aeschlimann elmondása szerint Ukrajna délkeleti részén nehéz a helyzet, de sok minden történt annak javítására.

“Különösen arra gondolok, amit az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma végez” – tette hozzá.

mti