Megkezdte tevékenységét a közös lengyel-litván-ukrán dandár


Hivatalosan megkezdte tevékenységét hétfőn a közös lengyel-litván-ukrán dandár (Litpolukrbrig), melynek nyitóceremóniáját a kelet-lengyelországi Lublinban, az alakulat parancsnokságának főhadiszállásán tartották a részt vevő országok védelmi minisztereinek jelenlétében.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a Juozas Olekas litván és Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszterrel közös sajtóértekezleten bejelentette: a regionális katonai együttműködés megerősítésére hivatott egység a jövő évben éri el a teljes harckészültséget.

Macierewicz az egység békemissziós küldetését hangsúlyozta, ugyanakkor kijelentette, az egység “nagyon világos jelzés mindazok számára, akik az európai békét akarnák megsérteni”.

Az alakulat tevékenységét a lengyel miniszter az egyik alapvető együttműködési formának nevezte a NATO keleti szárnyán. Aláhúzta: a részt vevő országok közül Lengyelország és Litvánia a NATO tagja, Ukrajna pedig “az orosz agresszió nyomása alatt van”.

A válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre szánt közös dandár gondolata 2007-ben született. A három ország védelmi minisztere 2009-ben írta alá az alakulat létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot, ezt 2014-ben egy kormányközi szerződéssel erősítették meg. A dandárnak az eredeti elképzelések szerint 2013-ben kellett volna elérnie a teljes harckészültségét, ez azonban késedelmet szenvedett.

A dandár az Európai Unió harccsoportjainak mintájára szerveződött. Mindegyik ország egy-egy gépesített lövész zászlóaljjal járul hozzá, amelyek saját elhelyezési körletükben maradnak, csak a hadgyakorlatok és missziók végrehajtása során kerülnek közös parancsnokság alá. A dandár nyitott más országok csatlakozása felé.

A védelmi miniszterek hétfő délelőtt Lublinban a három ország katonai együttműködéséről és a térség biztonsági helyzetéről is tárgyaltak.

mti