Népszavazás lehet az új alkotmányról Ukrajnában


Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke szerint népszavazást kellene tartani az alkotmány módosításával kapcsolatban. Erről az egyik ukrán tévécsatornának adott riportjában beszélt az miniszterelnök – közli az unian.net.

„Eljött az ideje, hogy az ukrán nép elmondja a véleményét arról, hogy milyennek kell lennie az új ukrán Alkotmánynak az új európai Ukrajnában. Ukrajna népén kívül senkinek se nincs joga hozzá, hogy megállapítsa milyen legyen a legfőbb törvény”

– mondta a miniszterelnök. Szavai szerint az erről szóló népszavazás lenne az igazi népakarata annak a harcnak, ami két évvel ezelőtt zajlott a Majdanon.

„Az új Alkotmány egy új szerződés a társadalom, és az általa megválasztott kormány között. Egy szerződés a hatalom felosztásról az elnök, a kormány és a parlament között. Egy szerződés a központ és a régiók közötti együttműködésről. Egy szerződés az igazságos és becsületes bíróságról és nem pedig a jelenlegi meghosszabbítása. Egy megállapodás, amiben egyértelműen le van írva Ukrajna geopolitikai célja, vagyis az európai uniós és a NATO tagság”

– tette hozzá Jacenyuk.