Nevetséges gázár-csökkentés


Az ukrán állami gázszolgáltató mérsékli az ipari fogyasztók számára a gáz árát.

Elviekben akár örülni is lehetne a hírnek, de felesleges, mert mindössze 2 százalékos csökkenésről van szó. A Naftogaz egyébiránt is nagyon bonyolult módon számfejti az ipari fogyasztóknak szállított energiát. A megrendelések volumenétől, az elszámolási időpontoktól teszik függővé a gáz árát számukra. Minimum 7354 hrivnyát, legfeljebb pedig 8366 hrivnyát számfejtenek ezer köbméter gázért.

Most ezek az összegek csökkennek 2 százalékkal.

Viszont a lakossági tarifák még ennyivel sem mérséklődnek, az továbbra is 7188 hrivnya marad ezer köbméterért. Igaz, a fűtési szezon során az arra jogosultak kedvezményben részesülnek, 1200 köbméter fogyasztásig esetükben 3600 hrivnya a tarifa – írja a Novini Zakarpattya.

Több gáz jön Szlovákiából

Ukrajna az elmúlt hétvégén, január 23-án és 24-én 2,5 százalékkal növelte a napi gázimportot Szlovákia területéről. Egészen pontosan 37,14 millió köbméterről 38,06 köbméterre növekedett az importált gáz. A szlovák Eustream gázszállító vállalat adatai szerint Ukrajna január 25 és 26-ra kérvényezte az importált gáz mennyiségének emelését 38,097 millió köbméterre.

Az Ukrtranszgaz adatai alapján ezenkívül napi szinten 2,7 millió köbméter gázt importálunk Lengyelországból. Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi miniszterének szavai szerint az Európai Unió az importált gáz árát 190 dollárra csökkentette, ami alacsonyabb, mint az orosz Gazprom által ajánlott ár.

Jelen pillanatban az ukrán gázszükségleteket a szlovák gázimportból próbálják fedezni, és innen származik a teljes külföldi gázimport 90 százaléka. Az ukrán gázóriás, a Naftogaz decemberben és januárban 1,7 milliárd köbméter gáz importjáról kötött szerződést 2016. márciusáig öt európai vállalattal abból a 300 millió dolláros hitelből, amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank nyújtott – közölte az unian.net.