Ukrán milliomosok jachtja égett Törökországban


A törökországi Fethiye tengeri kikötőjében január 21-én leégett egy luxus jacht az Anna királynő. Kiderült, hogy a drága hajó, aminek az értéke 5,7 millió euróba kerül, Alekszander és Szergej Burjak tulajdona, olyan ukrán üzletembereké, akik még a Forbes listájára is bekerültek.

A 49-éves Szergej Burjak 2007-től kezdve Ukrajna adóhivatalát vezette egészen 2010-ig, amíg Viktor Janukovics meg nem szerezte az elnöki kinevezését. Ezután parlamenti képviselőként építette üzleti karrierjét. 2012-ig Julia Tyimosenko blokkjában volt, azután pedig a Régiók Pártjában egészen 2014 februárjáig. A Forbes adatai szerint ő a 62. leggazdagabb ukrán és a vagyona 40 millió dollár körül lehet. A kisebbik testvére Alekszander Burjak a lista 68. helyén áll – közli a lifenews.ru.

A hajó leégése közben megsérült annak 62 éves kapitánya is Vlagyimir Lopata. A hajót 2009-ben építették és azon brit zászló díszeleg. 2014-ig a Krím-félszigeten lévő Balaklava kikötőjében horgonyzott, de a félsziget Oroszországhoz csatolása után elhajózott onnan.

<