A parlament előtt tüntettek a mezőgecsei böllérverseny megrendezése ellen


Ukrán állatvédők tüntettek kedden az ukrán parlament előtt, a maroknyi demonstráló a szombatra tervezett 10. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny megrendezése ellen tiltakozott.

Az állatvédők korábban már eljuttatták petíciójukat az elnöki hivatalnak, az országgyűlésnek és Ukrajna főügyészének, melyben a mezőgecsei böllérfesztivál betiltását követelik.

A tüntetők az ukrán mellett magyar feliratú transzparenseket is hoztak magukkal, amelyeket a Google internetes fordító (Google translate) programjának segítségével készítettek, ugyanis sok értelmük nem volt:

„A disznók és genntesek egyenlő joga van az élethez”,

„Mélységes felháborodásunknak adunk hangot, hogy egy ilyen középkori böllérfesztivál megrendezésre kerül a modern európai társadalomban. Meggyőződésünk, hogy a hasonló atavizmusnak nincs helye a 21. században. Kategorikusan elutasítjuk a gyilkosok vad megmérettetését, amit egyébként gyermekek és tizenévesek előtt hajtanak végre”

– olvasható az állatvédők közleményében.

Az állatvédők azt követelik, hogy kezdeményezzenek nyomozást Ukrajna törvényeinek és a nemzetközi szabályok betartását illetően az eddig megtartott fesztiválokon is. Az aktivisták azt kérik, hogy a nyomozás idejére tiltsák be a hasonló rendezvények megtartását és az állatok nyilvános levágását.

Egy korábbi tiltakozásra Mester András, a Mezőgecse polgármestere úgy reagált, hogy a fesztivál minden szükséges engedéllyel rendelkezik. Nem tudni, hogy a hivatalos szervek hogyan fognak reagálni az állatvédők kérelmére, de az biztos, hogy most már országos hírét keltették, a kijevi aktivisták szerinti „X. Mezőgecsei Némátközi Bűnökversenyének”.