Drahobrati incidens: ötből három gyanúsított szabadlábon


Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a drahobrati incidens egyig gyanúsítottját, kettőt még korábban elengedtek.

„Cvik szabad (Vaszilij Vaszilinjuk a szer.)” – írta a közösségi oldalán Vlagyiszlav Dobos a vádlottak ügyvédje. Az Ungvári Fellebbviteli Bíróság január 22-i döntése értelmében Anton Okorokovot (Besz) és Szergej Tiscsenkót (Nácik) a parlamenti képviselők (a poszt arra nem tér ki, hogy kik vállaltak kezességet értük, a szer.) felelősségére, Cviket pedig 55 ezer hrivnya óvadék ellenében helyezték szabadlábra. Két másik vádlott, Pedro és Vaszilij Malkovics (Horvat) őrizetben egyelőre marad.
A radikális szélsőségesek január 23-án blokád alá vonták az ungvári börtönt, nem engedték, hogy az egyik vádlottat a fogdából a bíróságra szállítsák. Választási elé állították a hatóságokat.

Feltételeik között szerepelt, hogy újra áttekintik Pedro és Horvat szabadlábra helyezési kérelmét, vagy Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója nyíltan bocsánatot kér a jobb szektorosoktól.

A közigazgatási hivatal az előbbi mellett döntött, ám a két gyanúsított maradt a rácsok mögött.

Ahogy arról korábban a KárpátHír is beszámolt, január 10-én virradóra a Jobb Szektor öt kelet-ukrajnai hadszínteret is megjárt katonája a Drahobrat sícentrum egyik szállodájában keveredett véres összetűzésbe a helyi alkalmazottakkal.