Javulhat az ukrán katonák ellátása


Legalábbis ez a célja a parlamenti képviselők által kedden elfogadott 1793-as számú törvénytervezetnek, amely szigorúan bünteti a hadsereg által igénybe vett szolgáltatások minőségtelenségét, illetve ha minőség nélküli termékekkel látják el a hadsereget. A beterjesztők a katonák élelmezési problémáinak megoldását remélik ettől a törvénytől.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a katonákat ehetetlen ételt kapnak az ukrán hadseregben. A törvénytervezet mellett a jelen lévő 333 képviselőből 227 szavazott igennel és aláírásra továbbították Petro Porosenko ukrán elnöknek. A törvénytervezet Ukrajna büntetőtörvénykönyvét egy új cikkellyel, a 114-2-es ponttal egészíti ki. A törvény a publikálást követően lép hatályba, ettől számítva a Miniszteri Kabinetnek hónapja lesz arra, hogy lépéseket foganatosítson a védelmi célú termékek szabványosítása kapcsán.

A parlamentben az államfőt képviselő Sztepan Kubikov úgy fogalmazott, hogy a terroristaellenes hadművelet ideje alatt az a kezdeményezés csak bonyolítaná, megnehezítené a közbeszerzési eljárást.

A törvénytervezet szerint amennyiben az ellátás vagy a szolgáltatás minőségében hibát találnak, akkor a felelősöket akár öttől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.