Lavrov szerint csak azt vállalták, hogy nem támadják atommal Ukrajnát


Oroszország elő fogja segíteni, hogy az ukránok helyreállítsák a nemzeti egyetértést – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter Moszkvában, az elmúlt év külpolitikáját összegző sajtóértekezletén. Folytatják a második minszki megállapodás végrehajtását, ragaszkodnak a kizárólagosan békés rendezéshez – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Moszkva nem sértette meg a budapesti memorandumot. Kifejtette, hogy az 1994-es nyilatkozatban Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia arra vállaltak kötelezettséget, hogy nem vetnek be atomfegyvert Ukrajna ellen.

“Senki ilyet nem tett, és Ukrajnával szemben semmilyen, nukleáris fegyverrel történő fenyegetés nem hangzott el” – mondta.

Hangsúlyozta ugyanakkor: Ukrajna nem megbízható abból a szempontból, hogy az Európába irányuló gázszállítások tranzitországa legyen. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy Oroszország nyitott az együttműködés fejlesztésére nyugati partnereivel, de csak az egyenjogúság és a kölcsönös előnyök alapján, egymás érdekeinek tiszteletben tartásával.

Lavrov szerint az amerikai rakétapajzs és a NATO terjeszkedése Oroszország határai felé, a NATO-csapaterősítések az orosz határ mentén aggodalmat keltenek Moszkvában. Úgy vélekedett, hogy a NATO-ban az Egyesült Államok hozza meg a döntéseket, amelyhez Európa “csupán szalutál”.

mti