Blöff a vízummentesség? Nem kellenek az ukránok!


Miközben Európa azzal ámítja Ukrajnát, hogy hamarosan vízummentességet biztosít a számára, a valóságban ennek az ellenkezője tapasztalható. Az Európai Unió tagállamainak ukrajnai külképviseletein megszigorodtak a vízumkiadás feltételei. Sokkal több igazoló dokumentumot követelnek a vízumigénylőktől, és a bánásmód is lekezelőbb lett.

Ukrajnában a legtöbb vízumot Lengyelország állítja ki. 2015-ben a lembergi konzulátusokon 400 ezer vízumot adtak ki, ami majdnem a fele az összes Ukrajnában kiadott schengeni vízumnak. De most már az eddig lojális lengyelek is bekeményítettek. Nehezebbé vált a vízumhoz jutás, s gyakran csupán egy hétre adnak utazási engedélyt.

Sok konzulátuson még ennél is rosszabb a helyzet. Azokban az országokban, ahol már most is rengeteg az ukrán vendégmunkás – Portugália, Spanyolország, Olaszország –, tömegesen utasítanak vissza.

A gazdagabb európai államok – Németország, Finnország, Svédország, Belgium – meg szinte alig-alig biztosítanak az ukránoknak vízumot. Aránylag még a Balti-államokba könnyebb a bejutás.

Ezek ismeretében igencsak nehezen hihető, hogy hamarosan végképp mindenféle engedély nélkül ellephetik az ukránok a schengeni övezet országait. Oleg Kravcsenko európai kérdésekben járatos szakértő is fenntartásokkal fogadja a közelgő vízummentességről szóló híreket. Szerinte odébb van az még. Véleménye szerint Európa nagyon tart egy nagyobb ukrajnai migránsáradattól, főleg most, amikor amúgy is hihetetlenül nagy gondot okoz a menekültválság.

Kravcsenko szerint az ukránok két fő okból hagynák el országukat: félnek a sokat emlegetett hetedik mobilizációs hullámtól, valamint egyre nehezebbé válik a megélhetés. Elismeri, utoljára a kilencvenes években volt ennyire kétségbeejtő a szituáció az országban.