Három hosszú hétvége lesz Ukrajnában az idén


Az ukrán kormány hivatalos lapja, az Urjadovij Kurjer közölte a 2016-os ünnepnapok és szabadnapok lajstromát. Ukrajnában az idén is jócskán lesz alkalom a kimenőkre.

A Miniszteri Kabinet 10 ünnepnapot jelölt meg, és még több kimenőt, mert egyes alkalmakkor a munkanapok átcsoportosításával kreált hosszú hétvégéket.
Két szabadnapon már túl is vagyunk, hiszen a január elsejei újév, és a január hetedikei pravoszláv karácsonyt már magunk mögött hagytuk. Ami pedig még előttünk áll:

 Március 8. – Nemzetközi nőnap
 Május 1. – A munka nemzetközi ünnepe
 Május 2. – Pravoszláv húsvéthétfő
 Május 9. – A győzelem napja
 Június 19. – Pravoszláv pünkösd
 Június 28. – Alkotmány napja
 Augusztus 24. – Függetlenség napja
 Október 14. – Ukrajna védelmezőjének napja

A kormány úgy határozott, hogy három esetben is meghosszabbítja az összefüggő szabadnapok számát. Ezért március 7-ét, hétfőt szabadnappá nyilvánította, így a nők napját március 5-től március 8-ig, négy napon át lehet méltatni.

Május 3 is kimenő lesz, azaz az ukrán húsvét és a munka ünnepe április 30-tól, szombattól egészen szerdáig, május 4-ig tart majd. Az alkotmány napja előtti hétfő (június 27.) is kimenő, azaz itt is négy napig (június 25.–június 28.) lehetünk otthon.

A március 7-i napot március 12-én, szombaton, míg a június 27-i munkanapot július 2-án, szombaton szükséges majd pótolni.