Sertésinfluenzás eset Nagyszőlősön?


Az egyik kárpátaljai ukrán nyelvű portál úgy értesült, Nagyszőlősön már felütötte a fejét a roppant veszélyes sertésinfluenza, de az esetet igyekeznek eltussolni.

A GolosKarpat saját forrásaira támaszkodva arról számolt be, hogy a nagyszőlősi kórházban a sertésinfluenza gyanújával kezeltek egy fiatalembert, aki már jobban van. A megbetegedett fiú a szomszédos Lemberg megyében tanul, s miután nagyon rosszul lett, hazajött az ugocsai székvárosba, ahol lakik. Azonnal kórházba vitték, s szerencsére a kezelésnek köszönhetően jobban is lett.

Az említett internetes honlap megkereste az ügyben Mihajlo Policskót, a Nagyszőlősi Járási Kórház főorvosát, aki viszont cáfolta, hogy sertésinfluenzával kezeltek volna bárkit is, de azt elismerte, egyre több influenzás beteg fordul hozzájuk segítségért.

Kárpátalja azon kevés megyék egyike, ahol a megbetegedések száma még nem érte el a járványküszöböt, viszont Ukrajna régióinak többségében hivatalosan is influenzajárványt hirdettek ki. A halálos esetek száma már jócskán meghaladta a 80-at. Ukrajnában utoljára 2009-ben volt ilyen súlyos a helyzet, akkor a H1N1-vírus következtében legalább 1500 személy hunyt el.

Noha megyénkben nem hirdettek járványt, de közel 150 iskola így is bezárta ideiglenesen a kapuit. Sem Ungváron, sem Beregszászban nincs például oktatás.