Vízummentesség: orosz ruletteznek az ukrán képviselők


Többször is nekifutottak, mégsem tudták napirendre tűzni a hivatalnokok elektronikus vagyonbevallásáról szóló törvénymódosítást az ukrán parlament keddi ülésén.

Az év elején vált ismertté, hogy a 2016-os költségvetésről szóló törvénytervezetbe valaki „belebabrált” és 2016-ról 2017-re módosította az állami hivatalnokok elektronikus adózásának bevezetésének időpontját. Veszélybe sodorva ezzel Uniós vízummentességet, ugyanis az Európai Unió egyik sarkalatos pontja az elektronikus adóbevallás idei bevezetése volt – közli az unian.net.

Az ukránok jövőbeni vízmentessége szempontjából igen fontos kérdést hétszer bocsátotta szavazásra a házelnök, 206 igen szavazat volt a legtöbb, amit össze tudtak gyűjteni. A szavazás eredményéből kiderül, hogy a Porosenko Blokk 30, a Népi Front 9 képviselője nem szavazott, tízen meg sem jelentek.

Ettől függetlenül a képviselők megszavazták a csöppet sem sürgető Ukrajna nemzeti lobogójáról és a nulla jövedelembevallásról szóló törvénytervezetet.

Pavel Petrenko, Ukrajna igazságügyi minisztere Facebook-oldalán azt írta, hogy nyomozást kezdeményez, hogy kiderítse, hogyan került a módosítás a törvénytervezetben.