Az ukránok ultimátumot kaptak Minszkben


Az oroszok valamint a felkelők tárgyalói január 27-én a minszki háromoldalú tárgyalások alatt meglepve mindenkit, egy olyan dokumentumot mutattak be, melyben különböző követeléseket fogalmaztak meg Ukrajna irányába.

A 112 Ukrajna TV-csatorna úgy tudja, a dokumentumot a találkozó vége előtt fél órával nyújtották át.

„Oroszország és a DNR/LNR képviselői váratlanul benyújtották a saját dokumentumukat, gyakorlatilag egy ultimátumot adtak az ukrán félnek. A politikai alcsoport két napon át ülésezett. Itt a megszállt területek státuszának kérdését tárgyalták és csak fél órával a találkozó vége előtt a DNR/LNR és Oroszország képviselői hoztak valamiféle dokumentumot, amely a kívánságukat tartalmazta az Alkotmánnyal kapcsolatban. Ukrajna Alkotmányának módosítását és a megszállt területek státuszát”

– nyilatkozta a TV-csatorna forrása.

A forrás szerint a dokumentumban leírt követelések gyakorlatilag ultimátum az ukrán hatalom felé. „Még Martin Saydik, a tárgyalásokon résztvevő EBESZ képviselő is azt nyilatkozta, hogy ezt a dokumentumot csak a tárgyalás vége előtt fél órával, 19:00-kor kapta, ezért nem tudta azt értékelni” – nyilatkozta a TV-csatorna forrása.