Azarovékat felmentette az Európai Bíróság


Az Európai Bíróság eltörölte a Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök és fia, Olekszij elleni szankciókat, de a döntés mégsem jelenti azt, hogy az Euromajdan során elűzött politikus és családja hozzáférhet az európai bankokban tartott pénzéhez és részvényeihez.

Az Európai Bíróság azért oldotta fel a szankciókat Azarovék ellen, mert önmagában az a tény, hogy egy EU-n kívüli országban, esetünkben Ukrajnában, nyomozás folyik ellenük, az még nem elégséges ok arra, hogy korlátozzák őket bármiben is az EU területén. A bírósági döntés megfellebbezhető.

Azarovon kívül a döntés vonatkozik Szerhij Arbuzov volt pénzügyminiszter és Eduard Sztavickij volt energiaügyi miniszterre is.

Ám hiába a szankciók hatályon kívül helyezése, az említett megbuktatott politikusok mégsem rendelkezhetnek szabadon az európában felhalmozott vagyonukkal. A szankciókat ugyanis évente meghozza az Európai Tanács, s a mostani feloldás a 2014 márciusa és 2015 márciusa közti időszakra vonatkozik, miközben már 2016-ot írunk, s jelenleg egy újabb szankciós időszak vonatkozik a megtakarításaikra.