Bloomberg: az EU és az USA az oroszellenes szankciók eltörlésén gondolkodik


A szíriai és a líbiai krízis arra késztetheti a nemzetközi közösséget, hogy átgondolja az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Erről a Bloomberg írt amerikai és európai hivatalnoki forrásaira hivatkozva. Franciaország és Németország is jelentős figyelmet fordít ennek a kérdésnek.

Az oldal szerint ezek az európai országok már belefáradtak abba, hogy Ukrajna nem tudja tartani magát a konfliktus rendezésének béketervéhez. Az európaiak egyben azt is beismerik, hogy az oroszoknak is tartaniuk kellene magukat a megállapodáshoz.

„Az utóbbi időben a békerendezésnek egyféle konkrét jelei láthatóak. Úgy tűnik, hogy minden oldal sokkal határozottabban kezdett haladni a geopolitikai rendetlenség megoldása felé”

– erről a Commerzbank AG szakértője Simon Quijano-Evans nyilatkozott.

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere Davosban a világgazdasági konferencián szóba hozta, hogy még az idén eltörölhetik az oroszellenes szankciókat. Wolfgang Schauble Németország pénzügyminisztere azt nyilatkozta a Frankurter Allgemeine Zeitung újságnak, hogy az EU-nak sokkal szorosabb kapcsolatokat kellene ápolnia Oroszországgal, hogy rendezzék a szíriai háborút és a közel-keleti konfliktust. Ugyanezen a véleményen van Emmanuel Macron francia gazdaságügyi miniszter is, aki szerint

a nyáron már eltörölhetik a szankciókat.