Szíria: Patthelyzet alakulhat ki Moszkva és Ankara miatt


Aligha kezdődnek el pénteken Genfben a béketárgyalások a damaszkuszi kormányzat és a szíriai ellenzék képviselői között – tudatta Haytham Manna, a Szíriai Demokratikus Tanács nevű arab-kurd ellenzéki szervezet vezetője.

Manna technikai okokra hivatkozott, és elmondta: Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízott igyekszik elhárítani az akadályokat. Manna a Reuters hírügynökség szerint egyúttal követelte, hogy az ENSZ gondolja újra, kiket hív meg a megbeszélésekre. Az arab-kurd szervezet társelnöke tudatta: tizenöt névből álló “demokratikus és szekuláris” listát állítottak össze, hogy szerintük kiknek kellene ott lenni a tárgyalásokon. Hajtam Manna korábban már leszögezte: kér kurd vezető, Száleh Muszlim és Ilhám Ahmed jelenlétéhez mindenképpen ragaszkodik.

Oroszország, a megbeszélések egyik fő előmozdítója úgy véli, hogy a kurdok nélkül aligha lehet eredményes a béketárgyalás. Törökország viszont ellenzi kurdok meghívását,

mert vezetőiket terroristának tekinti. De Mistura – kompromisszumként – Mannát és másokat magánemberként hívta meg, míg a kurd vezetőknek nem küldött meghívót.

A Szaúd-Arábia által támogatott, Rijádban létrejött, a felkelők nagyobb csoportját képviselő, úgynevezett Felsőbb Szintű Tárgyalóbizottság szintén előterjesztette az általa javasolt részvevők névsorát. Moszkva szerint viszont ez a lista túl szűkre szabott, túl sok iszlamistát tartalmaz, akik közül Oroszország többeket terroristának tart.

A Felsőbb Szintű Tárgyalóbizottság közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz fordult, és azokat okolta a béketárgyalások akadályozásával, akik “ágyúzzák és kiéheztetik” Szíriában a polgári lakosságot. A testület azt támasztja a béketárgyalások feltételéül, hogy

a kormányzat az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának eleget téve hagyja abban az ágyúzást és oldja fel az ostromzárat a körbezárt szíriai településeknél.

Staffan de Mistura diplomáciai források szerint arról tájékoztatta az ellenzéket, hogy a BT-határozat kikényszerítése túlmutat a hatáskörén.
A béketárgyalásnak hétfőn kellett volna elkezdődnie Genfben, de péntekre halasztották, mert egyelőre arról sem nagyon sikerül megállapodni, hogy ki képviselje az ellenzéket.

A csaknem öt éve kirobbant szíriai konfliktusban mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

mti