A Kárpátaljai Görögkatolikus Egyház 25 éves legalizációjára emlékeztek Kisvárdán


A kiállítás a negyven évig illegalitásban élő kárpátaljai görögkatolikus egyház betiltását, életét, útkeresését és 25 éve történt legalizációját mutatja be. A kárpátaljai görögkatolikus egyház a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett – írja a szon.hu.

A „25 éve szabadon – a kárpátaljai görögkatolikus egyház helytállása és tanúságtétele” címmel nyílt kiállítás Kisvárdán a Konferencia Központban, január 27–én, szerdán délután. A kiállítást először Beregszászon 2014–ben, hazánkban pedig az elmúlt év novemberében a Magyarok Házában lett bemutatva. Magyarországon most Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán tekinthető meg a kiállítás február 10–ig.

A kiállítás fővédnöke Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A kiállítás megnyitón köszöntőt mondott: Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, aki szólt arról, hogy a kárpátaljai görögkatolikus egyház a legnehezebb körülmények és a legbrutálisabb üldöztetések között is hűségesen kitartott a hit és a magyarság mellett.

A kiállítást Marosi István a beregszászi főiskola görögkatolikus lelkésze szervezte és rendezte. A megtekinthető tárgyakat bemutatva kiemelte: a görögkatolikus mártír papokra és családokra úgy tekintenek, mint akik éltetik és erősítik egyházmegyéjüket. Méltatta azokat a híveket, akik mindvégig kitartottak a görögkatolikus vallás mellett.

„Mi mindvégig görögkatolikusok voltunk, és így is akarjuk megélni hitünkben” – fogalmazott.

A tárlat az üldöztetés éveit mutatja be tablókon, tárgyakon, könyveken keresztül. Egyebek között látható az elhurcolt görögkatolikus papok életrajza, fényképei, népi imakönyvek, lágerben és illegalitásban használt liturgikus tárgyak. Kiállították az 1949–ben huszonöt évnyi kényszermunkatáborra ítélt felsőveresmarti görögkatolikus pap, Bendász István hagyatékának egy jelentős részét, illegalitásban vezetett sematizmusokat, papi nyilvántartásokat, anyakönyveket, az illegalitásban működő papok adatait.
A megnyitón közreműködött a kisvárdai Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola növendékei.

A megnyitó zárásaként az Ungvári Boldog Romzsa Tódor Teológiai Akadémia kamarakórusa egyházi énekekkel tette még feledhetetlenebbé a látottakat.