Amerikai főparancsnok: Tömegkatasztrófára lehet számítani Irakban


Az Irakban állomásozó amerikai haderők főparancsnoka attól tart, hogy átszakadhat a moszuli víztározó gátja, ami tömegkatasztrófával járna. A gát iraki vezérigazgatója szerint ugyanakkor aggodalomra semmi ok.

Sean MacFarland tábornok csütörtökön osztotta meg aggályát az AP amerikai hírügynökséggel. Mint mondta, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció vizsgálja a Tigris folyón épült, vízerőműként is szolgáló gát összeomlásának valószínűségét, és a legrosszabb eshetőségre gondolva, az iraki kormánnyal közösen tervet dolgozott ki a környék lakosságának elmenekítésére.
Az amerikai hadsereg mérnökei tíz évvel ezelőtt

a világ legveszélyesebb gátjának minősítették a moszulit. Indoklásuk: a gát nagyrészt földből épült, ezért a víz könnyen meglazíthatja.

Az amerikai tanulmány szerint gátszakadás esetén húsz méter mély víz alá kerülne Moszul, és félmillió ember halna meg.

Moszul Irak második legnagyobb városa, a gát pedig Irak legnagyobb ilyen létesítménye, de az egész Közel-Keleten is csupán három nagyobb van nála. Az 1980-as évek elején épült a Tigris folyón, és volt idő, hogy Irak jelentős területét látta el árammal, ráadásul a vízszolgáltatás kiegyensúlyozottságában is oroszlánrésze volt. Jelenleg kapacitásának csak egy része működik.

Az Iszlám Állam 2014-ben elfoglalta, s ekkor a szakértők nem tudták elvégezni rajta a megelőző-karbantartó munkákat
– de néhány héttel később az iraki erők visszafoglalták, s azóta is ellenőrzésük alatt tartják.

A gát vezérigazgatója, Rijád Izeddin egyébként jóval derűlátóbban nyilatkozott az AP-nek.
“Nincs ok aggodalomra, a gátnak nincs semmilyen komoly baja” – mondta. Hozzátette, hogy nem tud vészforgatókönyvről, azaz gátszakadás esetén az érintett lakosság gyors elköltöztetésének tervéről. “Az amerikaiak nem mondtak nekünk semmit” – tette hozzá.

mti