Élve hozták fel a bányászokat 36 nap után


Harminchat nap föld alatti fogság után hoztak élve a felszínre négy bányászt a kelet-kínai Santung tartomány Paotaj járásában – jelentette az állami Hszinhua hírügynökség helyi idő szerint pénteken késő este.

Élelmiszert és ruhát is kaptak a föld alatt azok a bányászok, akik egy tavaly december 25-i szerencsétlenséget éltek túl. Végül a bányászokat is sikerült kimenteni.

Az első munkást egy kabinban hozták fel nem sokkal este fél tíz előtt.

A bányamentők korábban két alagutat vájtak ahhoz a helyszínhez, ahol az életben maradtak tartózkodási helyét sejtették. A csatornán keresztül juttatták el hozzájuk több mint egy hónapig az életmentő csomagokat.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen módszerrel jutottak el mélyben rekedt gipszbányászokhoz.

A bányaomlás tavaly decemberben akkora erejű volt, hogy az országos földrengés-megfigyelő hivatal 4-es erősségű földmozgást regisztrált a helyszín közelében.

A baleset következtében egy ember meghalt,

11-et az omlás után nem sokkal kimentettek. Öt nappal később infravörös kamerák segítségével azonosították további bányászok helyét, és nyolcukat sikerült élve a felszínre hozni.

A szerencsétlenséget követően két nappal a bánya tulajdonosa öngyilkosságot követett el, kútba ugrott. Négy megyei tisztségviselőt elbocsátottak az állásából.

 

mti