Élve hozták fel a bányászokat 36 nap után

banyaszok

Harminchat nap föld alatti fogság után hoztak élve a felszínre négy bányászt a kelet-kínai Santung tartomány Paotaj járásában – jelentette az állami Hszinhua hírügynökség helyi idő szerint pénteken késő este.

Élelmiszert és ruhát is kaptak a föld alatt azok a bányászok, akik egy tavaly december 25-i szerencsétlenséget éltek túl. Végül a bányászokat is sikerült kimenteni.

Az első munkást egy kabinban hozták fel nem sokkal este fél tíz előtt.

A bányamentők korábban két alagutat vájtak ahhoz a helyszínhez, ahol az életben maradtak tartózkodási helyét sejtették. A csatornán keresztül juttatták el hozzájuk több mint egy hónapig az életmentő csomagokat.

Ez volt az első alkalom, hogy ilyen módszerrel jutottak el mélyben rekedt gipszbányászokhoz.A bányaomlás tavaly decemberben akkora erejű volt, hogy az országos földrengés-megfigyelő hivatal 4-es erősségű földmozgást regisztrált a helyszín közelében.

A baleset következtében egy ember meghalt,

11-et az omlás után nem sokkal kimentettek. Öt nappal később infravörös kamerák segítségével azonosították további bányászok helyét, és nyolcukat sikerült élve a felszínre hozni.

A szerencsétlenséget követően két nappal a bánya tulajdonosa öngyilkosságot követett el, kútba ugrott. Négy megyei tisztségviselőt elbocsátottak az állásából.

 

mti