Kárpátalján nincs sertésinfluenza-eset


Ukrajnában egyre nagyobb méreteket ölt az influenzajárvány. Az ország számos megyéjében karantént vezetnek be. A megbetegedés szövődményeibe legalább hatvanan haltak meg. A legtöbb esetet Donyeck és Odessza megyében regisztrálták. Kárpátalja 150 oktatási intézményében rendeltek el kényszerszünetet.

Viktória Gyorgyai, a megyei egészségügyi és járványügyi felügyelet helyettes vezetője a Karpatskij Objektiv portálnak nyilatkozatozva elmondta, hogy Kárpátalján az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése január 22-én haladta meg a járványküszöböt.

„Ezen a napon megyeszerte 4578-an fordultak orvoshoz vírus-okozta légúti fertőzéssel.  Az előző héthez képest 68,4 százalékkal több megbetegedést regisztráltak. A megyében tízezer emberre jelenleg 36,4 megbetegedés jut, ami 12,3 százalékkal magasabb a járványküszöbnél. A megbetegedések számának megugrása indokolta bizonyos városokban és járásokban az iskolák és az óvodák bezárását. Ugyanis a betegek többsége gyerek”

– fogalmazott Viktória Gyorgyai.

A járványügyi szakember kihangsúlyozta, hogy a virológiai megfigyelések alapján Kárpátalján nem jegyezték fel a veszélyes H1N1 vírusos megbetegedést. Csupán egy eset volt, amikor az időszakos H3N2 vírusos megbetegedést jegyezték fel, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megjósolt erre az időszakra. Néhány napja az egyik ukrán portál szerint, Nagyszőlősön már felütötte a fejét a roppant veszélyes sertésinfluenza, de az esetet igyekeznek eltussolni, erről IDE kattintva olvashat.

„A virológiai vizsgálatok megerősítették, hogy jelenleg csak a parainfluenza és felső légúti megbetegedést okozó vírusok terjednek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy január 4. és 9. között két kijevi turistánál kimutatták H1N1 vírust. A kiskorú betegeket már meggyógyították és hazaengedték”

– mondta a felügyelet helyettes vezetője.
A virológus idézte az Influenza-világközpont (WIC) jelentését, mely szerint Európában nagyrészt a H3N2 vírus, vagyis a szezonális influenza terjed.

„Kárpátalján nem dominál a H1N1 vírus, ami Ukrajna középső és keleti részén erősen terjed. Laborvizsgálatok szerint ez a vírustörzs genetikai mutáción ment át. Érdemes megjegyezni, hogy az H1N1 pont az a törzs, ami szövődményként a vírusos tüdőgyulladást okozza, ezért különösen fontos, hogy időben orvoshoz forduljon a páciens”

– figyelmeztetett az orvos.

A megelőzést illetően Viktória Gyorgyai elmondta, hogy a megelőzés egyik leghatásosabb módja a védőoltás. Ez sem ad 100 százalékos védelmet, viszont ebben az esetben a betegség sokkal könnyebb lefolyású. Ami az akut légúti vírusos fertőzést illeti, itt a vírusellenes gyógyszerek, az egészséges életvitel és a személyes higiénia szabályainak betartása, megbetegedés esetén a beteg izolálása a legfontosabb. Különösen fontos a magas kockázati csoportba tartozók, a krónikus betegek, asztmások, cukorbetegek, terhes nők és kiskorú gyermekek oltása.

A védettség kialakulásához minimum két hétre van szükség, ezért ajánlott a védőoltás mihamarabbi igénybevétele.