Magyar iskolát indítanak Romániában


A Kolozs megyei Szamosújvár önkormányzata csütörtöki ülésén elfogadta, hogy magyar iskola induljon ősztől a városban.

A döntés következtében a magyar állami támogatással felépített új iskolaépületbe költözhetnek a következő tanévtől a város három iskolájában szétszórt magyar osztályok. Juhos Tamás önkormányzati képviselő, az iskolaalapító Téka Alapítvány alelnöke elmondta, hogy az önkormányzati testület csütörtökön egyöntetű szavazással mondott igent a magyar iskolára.

A döntés a tanács január 18-i ülésének a napirendjén is szerepelt. Akkor azonban a 19 képviselő közül 10-en tartózkodtak a szavazásnál. Korábban a helyi sajtóban olyan információk jelentek meg, hogy a magyar osztályok kivonása a vegyes iskolákból veszélybe sodorná az egyik román intézményt, ennek ugyanis nem maradna már elég diákja.

A Téka Alapítvány kedden az új iskolaépületben látta vendégül az önkormányzati képviselőket, így maguk is láthatták az elvégzett munkát és a diákoknak biztosított körülményeket.

A szamosújvári iskolákban tanulnak a város magyar diákjai mellett a mezőségi szórvány 30 településéről összegyűjtött magyar gyermekek is, akik számára a Téka Alapítvány biztosít kollégiumi elhelyezést és programokat. A városban jelenleg 453 diák tanul magyar nyelven. A Téka Alapítvány felmérései szerint ezt a diáklétszámot a következő 10 évben is tartani tudják.

Az új iskola építése 2009-ben kezdődött. Amint Juhos Tamás elmondta, a munkálatokhoz a magyar állam mintegy 2 millió eurónak megfelelő (626 millió forint) támogatást nyújtott.

mti