Mezőgecsei Böllérverseny: nem lesz publikus a disznóvágás (videó)


Ahogy az előre beharangozták állatvédők, vegánok és közéleti személyiségek rendeztek demonstrációt Magyarország kijevi nagykövetsége előtt csütörtökön a január 30-i 10. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny megrendezése ellen. A megyei közigazgatás sajtóközleményben reagált, melyben elmondták, hogy nem fújják le az eseményt, ugyanakkor nem lesz nyilvános a disznók leszúrása.

Nem ez volt az első akciójuk, a fesztivál elleni tiltakozáshullám két hete egy nyílt levéllel indult, a hét elején már az ukrán parlament előtt demonstráltak az állatvédők. A aktivisták petícióval fordultak az elnöki hivatalhoz, az országgyűlés elnökéhez és a főügyészhez, amelyben a fesztivál betiltását követelték.

Csütörtökön Magyarország kijevi nagykövetsége előtt gyülekeztek az állatbarátok, magukkal hozták a parlamentnél már látott bikkfanyelvre lefordított transzparenseiket is. Hangoskodtak és zenéltek egy kicsit, majd a nagykövetség egyik dolgozója kijött és átvette az aktivistáktól a petíciójukat, amit állításuk szerint több mint kétezren írtak alá. Álláspontjuk nem változott, továbbra is ragaszkodnak elveikhez, miszerint a böllérverseny valójában egy kegyetlen és véres sertésmészárlás.

„Nem akarunk nemzetközi lejárató kampányt indítani Magyarországgal szemben, hisz tisztában vagyunk azzal, hogy a magyarok sokat tettek, tesznek az állatok jogainak és jólétének védelmében. Magyarország kijevi nagykövete nemcsak a nemzetközi, hanem az ukrán-magyar kapcsolatokért is felel, így nem elég aláírnia a petíciónkat, de be is kell avatkoznia, megakadályozandó az etnikai konfliktust”

– kommentálta röviden a tüntetők pozícióját Nina Szemcsisin, az akció koordinátora.

Az állatvédők egy korábbi levelére reagálva a megyei közigazgatás sajtóközleményt adott ki, melyben Jaroszlav Halasz, a közigazgatás szóvivője elmondja, hogy a gecsei fesztivált a tiltakozások ellenére a tervezett időpontban megtartják. A sajtós ugyanakkor megjegyezte, hogy a korábbi évekkel ellentétben, idén nem lesz nyilvános a disznók leszúrása és az állatok kivéreztetése. Ugyanis az állatvédők érvei szerint egy hasonló angliai eseményen pszichés traumát szenvedett egy gyerek. Jaroszlav Halasz azt is elmondta, hogy Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója még nem döntött el, hogy részt vesz az eseményen.

A tiltakozássorozatra reagálva, Mester András Mezőgecse polgármestere korábban egy közleményt posztolt Facebook-oldalán:

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A januárban megrendezésre kerülő mezőgecsei böllérverseny egy gasztronómiai fesztivál, amely hangsúlyozom, nem a sertések leöléséről szól. A fesztiválon a résztvevő csapatok bemutatják, hogy hogyan történik a sertéshús konyhai feldolgozása, milyen hagyományos ételek készülnek az állat húsából. A haszonállatokat az emberek már évezredek óta feldogozzák. Nem véletlenül kerülnek a boltok polcaira a különböző haszonállatokból készült termékek (sertés, marha, nyúl, csirke stb.). Úgy gondolom, hogy a Mezőgecsében immár 10. éve megrendezendő fesztivál nem ördögtől való dolog. Azokat a hagyományokat ápolja a rendezvény, amelyek megvannak minden európai nemzet életében. Feldolgozza a sertéshúst, a magyar nemzet, a szlovák nemzet, a francia nemzet, a román nemzet, és az ukrán nemzet is! A különbség csak az ételekben és elkészítési módjukban van.

A hentesség egy több évszázados, mai napig is létező foglalkozás, amely minden nemzetnél megtalálható. A fesztivál egyik fő mozzanata, hogy a hentesek vagy böllérek milyen szakszerűen használják fel a sertéshúst a különböző ételek elkészítéséhez. Sajnos, ez azzal állatok életének elvételével jár! Annak érdekében, hogy a jószágok számára ez a folyamat minél fájdalom mentesebb legyen, az idei éven az európai unióban alkalmazott eljárások szerint, mechanikus, kábító lövedékkel kábítjuk el, majd vágjuk le az állatokat. A fesztivál ezen része reggel 7 óra előtt történik. Ilyenkor a gyerekek még nincsenek a fesztivál helyszínén és mindössze 10-15 percet vesznek igénybe.

Sajnálom, hogy szervezetük a rendezvényünkből pont az egyik olyan részét domborította ki, ami a legtöbb ember számára természetesen visszatetsző, nem pedig azokat, amelyek az európai nemzetek kultúrájának szerves részei.

Nem érzem sem jogosnak, sem korrektnek azokat a támadásokat, amelyeket a rendezvénnyel szemben megfogalmaztak.

Biztosíthatom Önöket, hogy a fesztivál szervezése során betartjuk Ukrajnában hatályos, erre vonatkozó törvényeit, a jószágok nem szenvednek majd. Továbbá külön

felhívjuk majd a rendezvényre ellátogatók figyelmét, hogy a disznóvágásokra kiskorú gyereket ne vegyenek részt.