Porosenko mérges Jacenyukra


Petro Porosenko elnök állítólag neheztel Arszenyij Jacenyukra. Az elnök és a miniszterelnök között nem ez lenne az első konfliktus. Az Ukrajinszka Pravda az elnöki hivatalhoz közel álló forrásokra hivatkozva írta azt, hogy Porosenko mérges a kormányfőre, amiért az népszavazásra akarja bocsátani az alkotmányreform tervezetét.

Az elnöki hivatalban január 25-én ült össze az ún. „stratégiai hetek” társasága, és ezen az eseményen kérte számon Porosenko Jacenyukon a referendum kilátásba helyezését. A miniszterelnök azzal védekezett, hogy neki ez a válasza arra, hogy az elnökpárti oldalon egy előrehozott parlamenti választás lehetőségét fontolgatják idén ősszel. Jacenyuk politikai ereje, a Népfront annyit veszített támogatottságából, hogy feltehetőleg kikerülne a parlamentből, ha hamarosan sort kerítenének egy ilyen választásra.

Jacenyuk csak belügyminiszterével, Arszen Avakovval – akivel szintén nem szimpatizál Porosenko elnök – és Pavlo Petrenko igazságügy-miniszterrel konzultált a referendum ötletével kapcsolatban.

Az említett „stratégiai hetek” a következők: Petro Porosenko elnök, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, Volodimir Grojszman házelnök, Olekszandr Turcsinov, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Arszen Avakov belügyminiszter, Jurij Lucenko, Porosenko Blokk parlamenti frakciójának vezetője és Borisz Lozskin, az elnöki hivatal irányítója.