Merkel: ha vége a háborúnak, a migránsoknak haza kell menniük


A német kancellár, Angela Merkel szerint tovább kell csökkenteni a Németországba érkező migránsok számát. Azt is meg szeretné akadályozni, hogy tavasszal ismét többen érkezzenek az országba. A kancellár szombati beszédében európai uniós szintű megoldást sürgetett.

Angela Merkel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) neubradenburgi rendezvényén arról beszélt, hogy a háború végén a migránsoknak vissza kell térniük hazájukba. Azt is mondta, hogy a tavaly Németországba érkezettek nagy része csak átmeneti védelmet kap, teljes menekültstátust nem.

A kancellár azt mondta, hogy nem elégedett az Európai Unióban folyó együttműködéssel, de a migránsválságot csak uniós szinten lehet megoldani. Szerinte a megoldás továbbra is a migránsok tagállamok közti elosztása. A schengeni övezetről azt mondta, hogy a határok lezárása és az övezet felbomlása hatalmas gazdasági kárt okozna Németországnak.

Angela Merkel ugyanakkor azt is mondta, hogy az unió külső határait biztonsági okokból meg kell erősíteni. Arról beszélt, hogy megérti, hogy a keleti tagállamok nem tudnak akkora terheket viselni, mint Németország, de ha egy uniós ország nem hajlandó muszlimokat befogadni, akkor a közös európai uniós értékeket sérti meg – írja az MTI.

A kancellár azt mondta, hogy nem érti, hogy az Európai Unió, ahol 500 millió ember él, miért ne tudna egymillió szírt befogadni. Szerinte “ez nem fest túl jó képet a kontinensünkről”.

mti