Ismét haltak meg ukrán katonák a kelet-ukrajnai fronton


Két ukrán katona vesztette életét és négy sebesült meg az elmúlt egy nap alatt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében – közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint a felkelők  támadásai következtében egy katona esett el és három sebesült meg. Egy katona halálát és egy másik sérülését pedig huzallal működésbe léptetett, rejtett robbanószerkezet okozta. Valamennyien Donyeck környékén estek áldozatul.

A szóvivő közölte, hogy szombat este a felkelők a minszki egyezmények alapján tiltott nehézfegyvert, 120 milliméter kaliberű aknavetőt vetettek be a Luganszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél lévő katonai állás ellen. Donyeck térségében szintén vetettek be 82, illetve 120 milliméter kaliberű aknavetőket. A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol környékén is több településnél, köztük Sirokinénél is tüzet nyitottak a kormányerőkre, az utóbbi falunál rakétarendszert vetettek be.

A hadműveleti parancsnokság napi jelentése szerint az elmúlt napban összesen 36-szor szegték meg a tűzszünetet a felkelők. Motuzjanik hozzáfűzte, hogy

a “provokációkra” több ízben is válaszcsapást mértek az ukrán fegyveres erők.

A felkelők a maguk részéről arról adtak hírt, hogy

vasárnapra virradó éjjel az ukrán fegyveres erők négy órán át lőtték Donyeck városának északi részét – a korábban a felkelők által rommá lőtt nemzetközi repülőtér környékét -, továbbá a megyeközponttól északra fekvő Horlivka peremvidékét, ahol állítólag emiatt több lakóház is kigyulladt.

Áldozatokról hivatalos hírügynökségük nem számolt be.

A Donyeck megyei rendőrség közben vasárnapi közleményében arról számolt be, hogy januárban összesen 28 felkelővel szemben indítottak büntetőeljárást a megyében. Egy részük a vád szerint részt vett hivatali épületek elfoglalásában még a konfliktus kirobbanásakor, másik részük pedig információkkal, illetve agitációval segítette a felkelő erőket. Amnesztiakérelmet az év eleje óta mindösszesen hárman nyújtottak be.

mti