Kétszáz katona halt meg a rakétatámadásban


Több mint kétszáz szudáni katona halt meg a jemeni síita felkelők rakétatámadásában. A támadás a dél-jemeni Lahidzs tartományban, a konfliktusba beavatkozó Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció támaszpontján történt – közölte a libanoni al-Majadín televízió.

A síita felkelők, a húszik egy Tocska ballisztikus rakétát lőttek ki az al-Anad nevű katonai támaszpontra. A támadásban a jemeni kormányt támogató több mint 200 szudáni katona halt meg. Néhány haditechnikai eszköz és Apache helikopterek is megsemmisültek.

A húszik katonai vezetése is beszámolt a támadásról, elmondásuk szerint a rakéta „pontosan célba talált”.

A jemeni felkelők állítását egyelőre nem kommentálta a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség. Eközben a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közölte, a húszik hónapok óta akadályozzák humanitárius segélyek bejutását a heves harcok sújtotta közép-jemeni Taíz városába. A HRW közleményében felszólította a húszikat, hogy „azonnal fejezzék be a civil lakosságnak szánt árucikkek elkobzását, és engedélyezzék a segélyszervezeteknek a városba való bejutást”.

A közel 3 millió lakosú közép-jemeni Taízt a kormánypárti erők ellenőrzik, de már hetek óta ostromolják a húszi lázadók, akik többek között a fővárost, Szanaát is uralmuk alatt tartják.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A katonai szövetség március óta hajt végre légitámadásokat a lázadók állásai ellen – írja az MTI.