Lövetne az illegális határsértőkre a parlamenten kívüli német párt


A német rendőröknek szükség esetén fegyverrel kell megakadályozniuk az illegális határátlépést, mondta egy lapinterjúban a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, a jobboldali Alternatíva Németországra (AfD) vezetője. Frauke Petryt a rendőrség legnagyobb érdekvédelmi szervezete és a Bundestag több pártja is bírálta a kijelentés miatt.

Frauke Petry a Mannheimer Morgen című lap hétvégi számában közölt interjúban kifejtette, hogy helyre kell állítani a rendet és a jog uralmát a határon, és ehhez “szükség esetén” akár műszaki akadályokat is telepíteni kell.

Arra a kérdésre, mit kellene tennie a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség munkatársainak, ha egy menekült megpróbál átkelni ezeken az akadályokon, azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a menekült német területre lépjen. A kérdésre, hogy pontosan miként, elmondta, hogy szükség esetén lőfegyver használatával”. Petry szerint a végső megoldás része a fegyverhasználat.

A német rendőrség szakszervezete, a GdP szerint a rendőrség működését szabályozó törvényekben “nincs olyan jogi norma, amely szerint lőfegyver használatával kell megakadályozni menekültek átkelését a határon”. Jörg Radek, a GdP elnökhelyettese szerint, aki “ennyire radikális eljárást javasol”, az “nyilvánvalón a jogállam kiüresítésére” törekszik.
A CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann úgy vélte, hogy az AfD vezetője hangulatot akar kelteni a menekültek ellen, és az egykori NDK területén fekvő Drezdából származó politikus kijelentése az NDK-s pártállami időket idézi.
A párt elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár azt mondta, hogy az alkotmányvédelmi hatóságnak megfigyelés alá kellene vennie a pártot.
Hasonlóan nyilatkozott az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Volker Beck is, aki szerint Frauke Petry felvetése azt jelzi, hogy az AfD “hadilábon áll a jogállammal” és “igazán veszélyes”.

A 2013-ban alapított AfD országos választói támogatottsága a legutóbbi, január végén készült mérések szerint 10 és 13 százalék között van. A párt a 2013-ban tartott Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg.

mti