Már a törökök is menekülnek


Újabb ezrek hagyják el otthonukat a délkelet-törökországi hideg télben a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt fegyveresei közt kiéleződő összecsapások miatt.

Diyarbakir város lakosai zömmel azután indultak útnak, hogy szerdán délben a tartomány kormányzója Sur történelmi körzetének újabb öt kerületében kijárási tilalmat rendelt el. De sokan már a tiltás kiterjesztése előtt útra keltek – írja az MTI.

Sur tizenöt kerületében már december 2-a óta kijárási tilalom van érvényben, hogy a biztonsági erők el tudják távolítani a Kurdisztáni Munkáspárt barikádjait és robbanószerkezeteit.

Az otthonukat elhagyók között van, aki vállára vetett ágyneműjével gyalogol, mások talicskán tolják hűtőszekrényüket, mosógépüket vagy szőnyegeiket. Olyan is van, aki beteg, kerekesszékes rokonát menekítette ki a várható harcok elől.

Egy, a Habertürk című napilap tudósítójának nyilatkozó, neve elhallgatását kérő suri lakos arról számolt be, hogy a biztonsági erők közölték vele: azonnal elhagyja otthonát vagy arra később már nem lesz lehetősége. Egy 80 éves férfi arról beszélt, hogy a térségben olyan hideg van, hogy azt a szabadban senki nem tudja tartósan elviselni. A török sajtó szerint két hónap alatt mintegy húszezer ember hagyta el otthonát.

mti