Törökország a határsértő gépek lelövésére készül


Narancssárga riasztás lépett életbe a török légierő több támaszpontján, a készültség értelmében a pilóták engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre – számol be a döntésről a török sajtó.

A parancs előzménye, hogy a török külügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy egy orosz SZU-34-es harci gép megsértette az ország légterét, annak ellenére, hogy a pilótát többször figyelmeztették. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azt mondta: “Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel”.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője “minden alapot nélkülöző propagandának” minősítette az ankarai külügyminisztérium közleményét.
Azóta az amerikai védelmi minisztérium is kiállt a NATO-tag Törökország mellett. A Pentagon azt közölte, hogy szerinte is légtérsértés történt.
Az Aksam című török napilap szerint Putyin orosz elnök a “tűzzel játszik”. A lap tudni véli, hogy

a török védelmi minisztérium nagy számban rendelt F-16-osokat a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban fekvő 8-as számú fő légi támaszpontra.

A Vatan című ellenzéki napilap arról ír, hogy a riasztás az Amasya, az Ankara, a Balikesir és a Malatya tartományokban található légibázisokon is érvényben van, amelynek értelmében a védelmi erőknek

“minden pillanatban mindenre készen kell állnia”.

Az újság feltételezése szerint az orosz vadászbombázó vagy azután sértette meg a török légteret, hogy Szíriában Azaz város környékén felderítő repülést tett vagy miután Aleppótól északra csapást mért a Bassár el-Aszad szír elnök mérsékelt ellenzékének tekinthető csoportokra.

Tavaly november óben a török légierő már lelőtt egy orosz gépet, amely Ankara szerint 17 másodpercen át az ország légterében repült. Oroszország szerint viszont a gép, amelyet Szíria fölött lőttek le, nem repült török területre.

mti