A szíriai kormány képviselőivel találkozik ENSZ-különmegbízottja


A szíriai kormány és az ellenzék képviselőivel is találkozik hétfőn Staffan de Mistura, az ENSZ-különmegbízottja Genfben. A világszervezet vasárnapi közleménye szerint Mistura külön-külön tárgyal a szembenálló felek küldötteivel. Az ENSZ szíriai különmegbízottja tíz órakor fogadja Damaszkusz képviselőit, akikkel pénteken találkozott először hivatalosan. Ezután négy órakor kezdi meg az első hivatalos megbeszéléseket az ellenzék legfőbb erejével, a Tárgyalási Főbizottsággal (HMC).

Mistura vasárnap meglátogatta szállásán a HMC delegációját. A különmegbízott a találkozó után kijelentette, hogy derűlátó a kilátásokat illetően.

“Ez egy olyan történelmi lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el”

– mondta.
A szíriai helyzet rendezését célzó közvetett tárgyalások péntek délután az ellenzék részvétele nélkül kezdődtek meg a genfi ENSZ-palotában. Staffan de Mistura ENSZ-megbízott akkor csupán a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott, mivel az ellenzék több napig hezitált, mielőtt szombaton végre csatlakozott a megbeszélésekhez.
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnapi közleményében elítélte raz Iszlám Állam nevű terrorszervezet vasárnapi damaszkuszi támadásait, amelyekben több mint hatvanan vesztették életüket. Moghjerini úgy értékelte, hogy a Szajjida Zainab síita szentélynél elkövetett merényletek célja egyértelműen a genfi béketárgyalások zátonyra futtatása volt.
A főképviselő hozzátette:

biztató, hogy a szíriai ellenzék és a kormány képviselői is eljöttek Genfbe tárgyalni.

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni, a törekvések azonban – elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt – mindeddig zátonyra futottak.
A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

mti