ATO-s katonák tüntetnek Kijevben igazságot követelve


Nagyjából száz, az ATO-ban részt vett katona tüntet Kijevben az elnöki rezidencia előtt, akik az ilovajszki katlan felelőseinek megbüntetését, illetve Viktor Muzsenko vezérkari főnök lemondását követelik – tudatta a ria.ru.

„A célunk, hogy a társadalom emlékezzen a hőseire és a gazemberekre. El kell távolítani Muzsenkót, a vezérkar vezetőjét” – nyilatkozta Tarasz Kosztancsuk, a tüntetés főszervezője.

Szavai szerint Valerij Gentelej, korábbi védelmi miniszter, Viktor Nazarov tábornok és az Állami Határőrszolgálat korábbi vezetőjének, Nyikolaj Litvinnek a felelősségre vonását is követelik. Az aktivisták körbevették az elnöki hivatalt és blokkolták annak minden be és kijáratát.

„Ezt szimbolikusan tesszük. Csak meg akarjuk mutatni, hogy képesek vagyunk rá” – mondta Kosztancsuk.

Az eddigi donbásszi konfliktus egyik legnagyobb tragédiája 2014 augusztusában történt, amikor az ukrán sereg Ilovajszk városban az ellenség körgyűrűjébe került. Azt még most sem tudni, hogy pontosan mennyi katona halt meg, de Kijev hivatalos adataiban 459 katonáról beszél, a valóságban viszont ennél sokkal több lehet.