Jaros az új politikai céljairól


Dmitro Jaros, a Jobb Szektor (JSZ) korábbi vezetője elmondta, milyennek szeretné látni azt az új hazafias mozgalmat, amit útjára indít.

Az új politikai projektjének vélhető neve „Dmitro Jaros Nemzeti Mozgalma” lesz. Szerinte van rá igény. Elárulta, hogy ő nem haraggal vált el a Jobb Szektortól, csupán egy idő után merőben másként látták a párt további útját, és eleve a belpolitikai helyzetet az országban – tudatta a pravda.com.ua.

Az új mozgalomban elsősorban hazafiakat szeretne látni, akiknek nem feltétlenül kell nacionalistáknak lenniük, mint az a Jobb Szektorban volt. Patrióta érzelmű nacionalistákra, demokratákra és liberálisokra egyformán számít, szögezte le. Ám baloldali hazafi nem létezik, tette hozzá.
Jarost a pártfinanszírozásról is kérdezték. Szeretné, ha a kis és a közepes vállalkozások felkarolnák a kezdeményezését, de mint mondta, már egyes bankok is jelezték, szívesen segítenek.

Azt viszont cáfolta, hogy Igor Kolomojszkij oligarcha állna a háta mögött.

Másfél éve nem látta már Dnyepropetrovszk megye volt kormányzóját, tette hozzá. Ám azt is elismerte, amikor még aktív fázisában voltak a kelet-ukrajnai harcoknak, Kolomojszkij valóban sokat segített a Jobb Szektornak.

Jaros beszélt arról is, hogy a tavaly nyáron Munkácson lövöldöző jobb szektorosok zöme már Donbásszon van.

„Tudomásom szerint, akik az erdőben bujkáltak, nem adták meg magukat és nem sérültek meg, sikeresen a frontra jutottak és ott vannak most is a Jobb Szektor önkénteseivel együtt. Ez idő alatt az egyikük tragikus körülmények között elhunyt” – mondta Jaros a Liga 1 oldalnak.

Az újságírók azon kérdésére, hogy hogyan tudtak probléma mentesen átkelni az egész országon csak annyit mondott, hogy

a rendvédelmi szervek nálunk nem eléggé jól dolgoznak, nem minden esetben tudják elfogni azt akit akarnak.