Vérfürdőbe torkollt a születésnapi parti, 11 ember halt meg MexikóbanTizenegy ember halt meg Mexikó déli részén egy születésnapi ünnepségen kitört lövöldözésben. Hector Astudillo, Guerrero szövetségi állam kormányzója helyi idő szerint vasárnap számolt be a tragikus incidensről, amely még pénteken este történt a Coyuca de Catalán közeli Cundancito faluban.


A feltételezett támadók a biztonsági erők szombaton a helyszínre érkező járőreire is tüzet nyitottak, akik emiatt kénytelenek voltak visszavonulni – tette hozzá a kormányzó, további részletekről azonban nem tudott beszámolni.

A partit valakinek a 15. születésnapja alkalmából tartották, amit Latin-Amerikában kiemelt eseményként ünnepelnek és hagyományosan “quiceanera” néven emlegetnek.

Michoacanhoz hasonlóan az ország legszegényebb államai közé sorolt Guerreróban is elharapództak a kábítószer-terjesztéssel összefüggő bandaháborúk, s Mexikón belül itt a legmagasabb a gyilkosságok és emberrablások aránya.

Ebben a Csendes-óceán parti államban veszett nyoma 43 főiskolai diáknak 2014 szeptemberében. A vizsgálatok szerint az igualai Ayotzinapa tanítóképző főiskola diákjait, akik az 1968-as tlatelolcói mészárlás évfordulóján tüntettek, rendőrök adták át a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták, majd elégették őket. Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.

mti