Az Északi Áramlat-2 miatt tiltakozik Ukrajna


Ukrajna keresetet nyújtott be az európai Energiaközösség titkárságához, amelyben az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítését ellenzik – jelentette be Kijevben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök Miroslav Lajcak, szlovák külügyminiszterrel folytatott találkozója utáni sajtótájékoztatón.

„Ezt a projektet nem elég felülvizsgálni, le kell állítani. Biztosak vagyunk abban, hogy a projekt mögött nem gazdasági, hanem politikai érdekek állnak. Felkértük az Energiaközösség Titkárságát és az Európai Bizottságot, hogy folytasson vizsgálatot az Európa-, ukrán-, szlovák- és lengyelellenes projekt ellen és hogy ne engedjék meg Oroszországnak, hogy kijátsszon minket”

– fogalmazott a Jacenyuk. Az ukrán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon nyíltan jelezték a világközösségnek, hogy ezt a projektet be kell zárni.

Az Északi Áramlat-2 projekt keretén belül Oroszország területétől Németország területéig építenek két vonalas gázcsővezetéket a Balti-tenger fenekén, amelyek egyenként 55 milliárd köbméter gázszállításra lesznek képesek évente. Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország gyakorlatilag kiiktatná Ukrajnát, mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.