Dőlnek a Lenin-szobrok


Tavaly összesen 139, a kommunista diktatúra vezéralakjainak szobrát bontották le Ukrajnában, köztük 40 Lenin-szobrot.

A kommunista emlékművek eltávolításáról tavaly november végén hozott rendeletet a kulturális minisztérium. A kommunista múlttal való szakítás jegyében nemcsak Lenin, a Szovjetunió megalapításához vezető 1917-es bolsevik forradalom vezetőjének szobrait távolítják el Ukrajnában, hanem a baloldali diktatúra más vezéreinek emlékműveit is. Így például legutóbb a múlt héten a kelet-ukrajnai Poltava megyében bontották el három bolsevik vezetőnek, Feliksz Dzerzsinszkijnek, a szovjet politikai rendőrség vezetőjének, Szergej Kirovnak, a kommunista párt leningrádi vezetőjének és Vaszilij Csapajev orosz katonatisztnek a szobrát. 

Tavaly április 9-én fogadott el az ukrán kormány törvényt, amelyben egyebek mellett betiltotta a kommunista és a náci propagandát, valamint a két totalitárius rendszer jelképeinek használatát. 

2015 októberében levették a kijevi parlament épületének tetejéről a szovjet ötágú csillagot, helyére pedig Ukrajna címeréből a három ágú szigony került csúcsdísznek. 

A kommunista párt működését tavaly december közepén tiltotta be egy kijevi bíróság. A Petro Szimonenko vezette Ukrajnai Kommunista Párt hosszú évekig meghatározó szereplője volt a független Ukrajna politikai életének. Az 1994-es parlamenti választások óta mindvégig volt frakciója a parlamentben egészen a legutóbbi, 2014-es előre hozott választásokig, amikor a párt nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt, így kiesett a törvényhozásból. Szimonenko többször is indult az elnökválasztáson, 1999-ben bejutott a második fordulóba, amelyben viszont már alulmaradt Leonyid Kucsmával szemben. 

A Lenin-szobrok elbontása Ukrajnában eleinte törvényellenesen kezdődött 2013 elején. Egyre-másra döntötték le az ország minden részében a bolsevik vezér köztéri szobrait. Volt, ahol az emlékművet “csak” megrongálták, például Poltava megye egyik településén lefejezték Lenin és felesége, Nagyezsda Krupszkaja szobrát. 

Kijev utolsó, a város központjában álló Lenin-szobrát a Majdan-tüntetések elején, 2013 decemberében döntötték le a tiltakozók. 

A dél-ukrajnai Odesszában viszont “újrahasznosították” Lenin szobrát: lecserélték a fejét a Csillagok háborúja című amerikai filmsorozat főgonosza, Darth Vader maszkjára.

Forrás: MTI