Drágán kerülte ki Oroszországot a Kínába tartó ukrán tehervonat


Elérte a kínai határt az első ukrán tehervonat, amely Oroszországot elkerülve az úgynevezett Selyemúton, azaz Grúzián, Azerbajdzsánon és Kazahsztánon haladt a célállomásáig, közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium.

Az út a tervezett 11-12 nap helyett 15 és fél napig tartott, mert a Fekete-tengeren vihar tartotta fel a kompot, utána pedig hosszan vesztegeltek az egyik kazahsztáni állomáson.

Azt nem tudni, hogy mit szállított a 20 konténerből és tíz vagonból álló vasúti szerelvény, amit január 15-én indították útjára a dél-ukrajnai Illicsivszkből, és jelenleg Kína határán áll a kazahsztáni Dosztik (Druzsba) állomáson.

Itt rakodják ki az ukrán árut, amelyek Kína iparvárosaiba, Kuangtungba, Csungkingba, Csiangszuba folytatják tovább útjukat, majd megrakodják a vonatot a visszafelé tartó áruval. Az illetékes ukrán minisztérium szerint árát tekintve a vasúti szállítás a Selyemúton versenyképes az Oroszországon át történő szállítással. A korábbi infrastrukturális miniszterhelyettes szerint viszont legalább a kétszeresébe kerül, konténerenként csaknem nyolcezer dollárba.

Ukrajna azután kényszerült megoldást találni Oroszország kikerülésére, miután Moszkva január 4-től megtiltotta az ukrán termékek tranzitját az ország területén keresztül, válaszul arra, hogy január 1-jén hatályba lépett a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Ukrajna között.

mti