Hammond: Putyin akadályozza a szíriai békét


Vlagyimir Putyin orosz elnök akadályozza a szíriai polgárháború lezárására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket azzal, hogy légitámadásai révén Bassár el-Aszad szíriai elnök pozícióit erősíti – jelentette ki Philip Hammond
A brit külügyminiszter úgy fogalmazott: „Mindent, amit teszünk (Szíriában), az oroszok aláássák”. „Az oroszok azt mondják, beszéljünk, és ők valóban beszélnek, beszélnek, beszélnek, de az a baj, hogy miközben beszélnek, bombáznak is, és támogatják Aszadot” – tette hozzá a miniszter a szíriai határtól mindössze tíz kilométerre délre lévő, jordániai Zaatari menekülttáborban.
Hammond szerint Putyin csak szavakban törekszik a szíriai politikai rendezésre, mivel az Aszad-ellenes erőknek azt a részét is támadja, amely a Nyugat szerint a jelenlegi elnök távozása után kezébe vehetné az ország irányítását.
Erre reagálva Moszkva hamis információk terjesztésével vádolta meg Hammondot. „Moszkvában hamis információk veszélyes bevetéseként értékelik az ilyen bejelentéséket” – fogalmazott Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő egy moszkvai rádiónak nyilatkozva.
A brit diplomácia vezetője a nap folyamán Ammánban is világossá tette álláspontját, miszerint a szíriai rezsim és az ellenzék között folyó béketárgyalásoknak olyan politikai átmenethez kell vezetniük, amelynek Bassár el-Aszad szíriai elnök nem része.

mti