Most Moszkva akar magyarázatot a NATO-tól


Az orosz védelmi minisztérium hétfőn azzal vádolta meg Törökországot, hogy tüzérségi támadást intézett Szíria ellen, és magyarázatot sürgetett ezzel kapcsolatban a Pentagontól és a NATO-tól.

Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint olyan videofelvételeket kaptak a szíriai vezérkartól, amelyeken az látható, hogy a török hadsereg nagy kaliberű önjáró löveget vetett be a határövezetben. A szíriai ellenzéktől pedig olyan képsorok érkeztek, amelyek a szóvivő szerint rögzítették a támadás tényét.

Szíriai tájékoztatás szerint a Törökország felől érkezett vasárnap esti tüzérségi támadás következtében az ország északi részén egy szíriai katona életét vesztette, további öten pedig megsebesültek.

Korábban Törökország vádolta meg Oroszországot, azt állították, hogy egy Szu-34-es vadászbombázó Szíria felől január 29-én megsértette a török légteret. Ezt az orosz diplomáciai tárca cáfolta.

A kétoldalú viszony azt követően mérgesedett el, hogy egy török vadászgép tavaly november 24-én lelőtt egy orosz Szu-24-est. Ankara szerint a vadászbombázó megsértette a török légteret. Ezt Moszkva nem ismerte el.

Moszkva és Ankara kapcsolatát tovább bonyolítja, hogy mint arról a Kommerszant című orosz napilap hétfőn beszámolt, az orosz titkosszolgálat szerint az október 31-én a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgép pusztulása mögött a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali csoport állhat.

Emellett, mivel a két ország kormánya 2016. január 31-ig nem tudott megállapodni a vonatkozó engedélyek meghosszabbításáról, az orosz közúti fuvarozó vállalatok hétfőtől nem működhetnek török területen.

Az orosz katonai gépnek a török légierő által történt lelövését követően Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletben tiltotta be a török zöldség, gyümölcs és baromfi behozatalát. Emellett az éve eleje óta török cégek Oroszországban nem folytathatnak üzleti tevékenységet az építőipar, a fafeldolgozás, a mérnöki tervezés, az állami és önkormányzati intézményeknek nyújtott szolgáltatások, az idegenforgalom és a szállodaipar területén.

mti