Több orosz gáz megy át Ukrajnán


Az Ukrajnán keresztüli európai, moldáv és török gáztranzit 2016 januárjában az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 60 százalékkal magasabb volt.

Az Ukrtranszgaz adatai szerint 6,5 milliárd köbméter gázt szállítottak Ukrajnán keresztül. Az Európai Unióba 3,837 milliárd köbméter gázt, Moldovába 0,382 milliárdot, Törökország felé pedig 2 milliárd köbméter orosz gázt szállítottak. Az utóbbi időben az ukrán vezetés megpróbálta megemelni az orosz gáztranzit díját, de mivel ezt a két ország között érvényben lévő szerződés nem teszi lehetővé, az ukrán kezdeményezés hiábavaló.

A két ország közötti szerződés értelmében a Gazpromnak minden évben legalább 110 milliárd köbméter gázt kell szállítani Ukrajnán keresztül. Például 2014-ben a gázszállítások 2013-hoz képest 29,1 százalékkal csökkentek, ami bevételcsökkenést okozott az ukrán Naftogaz számára, ezért a Naftogaz a stockholmi nemzetközi bírósághoz fordult követelve a Gazpromtól, hogy fizessen kompenzációt az elmaradt szállításokért.

A maga részéről az orosz gázóriás szintén nehezményezi, hogy az ukrán Naftogaz kevesebb gázt vásárol, mint amennyit szerződéses kötelezettségei alapján kellene.