Veszélyesnek tartják Kijevben Kárpátalját


Állami katasztrófa, szeparatizmus, korrupció! – így jellemezték a parlamenti képviselők a Kárpátaljára tervezett különleges gazdasági övezetet.

Az ukrán parlament korrupcióellenes bizottságának berkein belül megvitatták Kárpátalja különleges gazdasági övezetének tervezetét. Jegor Szobolev (Szamopomics) képviselő az erről szóló törvénytervezetben hatalmas korrupciós réseket lát, Jurij Timosenko pedig szeparatizmust és állami katasztrófát emlegetett. A knk.media adatai szerint a bizottsági ülésen résztvevő képviselők egyhangúan a különleges övezet ellen foglaltak álláspontot. A különálló különleges kárpátaljai gazdasági övezetről szóló törvénytervezetet Jevhen Murajev képviselő ajánlása alapján dolgozták ki.

„Az egész megyét gazdaságilag függetlennek tervezik. Összhangba kell hozni az üzleti fejlődést és a befektetéseket a legdepresszívebb területekkel. Ukrajnában ilyen területekre van szüksége a befektetőknek”

– nyilatkozta Volodimir Paraszjuk képviselő.

Jegor Szobolev, a korrupcióellenes bizottság vezetője szerint a különleges övezetekről szóló tervezetek csak korrupciót eredményeznének.

„Kárpátalja a moszkofil szeparatizmus bölcsője volt. Minden egyes különválás az állami egységet fenyegeti. Ez a régió a szeparatizmus bölcsője, ami akár állami katasztrófához vezethet”

– fejtette ki véleményét Jurij Timosenko képviselő Ukrajna legnyugatibb régiójáról, azaz Kárpátaljáról.