Az Európai Bizottság szerint tisztességes a briteknek szánt javaslat


David Cameron brit miniszterelnök is előrelépésnek tartja a javaslatot, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden küldött meg neki. Ennek ellenére egyáltalán nem egységes a brit hozzáállás.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint tisztességes az ajánlat a britek és valamennyi uniós állam számára egyaránt. Szerinte az Európai Parlamentnek (EP) is támogatnia kellene a javaslatcsomagot. Az EP soros elnökségét betöltő Hollandia külügyminisztere, Bert Koenders erről azt mondta, hogy valószínűleg támogatni fogják a javaslatokat.

A keddi javaslatcsomag több területen engedményeket tesz Nagy-Britanniának. Benne van például az is, hogy legalább négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét.

Ezt természetesen jóvá kellene hagynia a többi tagállamnak is. Jelentős engedmény, hogy a javaslatcsomag megtiltana mindenféle diszkriminációt az EU-ban honos természetes és jogi személyekkel szemben annak alapján, hogy országuk milyen fizetőeszközt használ. A külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása mellett ez volt London egyik legsarkalatosabb követelése – írja az MTI.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden küldte el a javaslatcsomagot, és a hozzá csatolt levelében azt írta, hogy jó alap lehet a kompromisszumra, bár tisztában van vele, hogy még nehéz tárgyalásaik lesznek.

David Cameron és több brit politikus reakciója viszont már nem ennyire egyhangú és pozitív. Cameron még kedden reagált a javaslatokra. Azt mondta, van még munka a részletek véglegesítéséig, de előrelépéseket lát a javaslatban.

Az EU-szkeptikus brit politikusok ehhez képest élesen bírálták a csomagot. Liam Fox, az EU-ellenes tory képviselőcsoport politikusa azt mondta, a javaslatcsomag közelében sem jár azoknak a reformoknak, amelyeket a brit kormány megígért a választóknak. Volt, aki ennél jóval durvábban fogalmazott. Nigel Farage, az EU-ból való kilépést támogató Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője egyenesen szánalmasnak nevezte a javaslatcsomagot.

mti