Egyre nehezebb napjai vannak Merkelnek


Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szavazói elégedetlenek a legnagyobb arányban pártjuk őszinteségével. Egy kedden ismertetett felmérés szerint az Angela Merkel kancellár vezette CDU támogatóinak 40 százaléka érzi úgy, hogy pártja nem beszél nyíltan a menekültválságból adódó gondokról.

Az SWR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság megbízásából készült közvélemény-kutatás alapján az összes többi jelentős politikai erő bázisában kisebb az elégedetlenség. A szociáldemokrata párt (SPD) szavazóinak körében 26 százalék gondolja, hogy pártjuk nem kellően őszinte. A törvényhozás alsóházának (Bundestag) ellenzéki oldalán a Zöldek táborában 16 százalék, a Baloldal szavazói közül 10 százalék elégedetlen pártjuk nyíltságával.

A legnagyobb parlamenten kívüli pártok sorában a liberális FDP szavazóinak 19 százaléka érzi úgy, hogy a pártvezetés nem nevezi nevükön a problémákat, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói közül pedig szinte mindenki szókimondónak tartja pártját, körükben csupán 1 százalék az elégedetlenek aránya.

A felmérést készítő infratest dimap kutatóintézet vezetője szerint nem meglepő, hogy a CDU-szavazók nagy része kritikusan viszonyul pártjához. A válság gyors megoldására nincs kilátás, a kancellár stratégiáját pedig a párton belül is sokan vitatják, és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) felől “hónapok óta erős ellenszél fúj” – emelte ki Michael Kunert az SWR hírportálján idézett kommentárjában.

mti