EU nagykövet: Még nem biztos a vízummentesség


Jan Tombinski, az Európai Unió ukrajnai nagykövete szerint még nem biztos, hogy Ukrajna vízummentességet kap 2016-ban. Amennyiben a parlament nem törli el azt a rendeletét, ami szerint a hivatalnokok elektronikus vagyonnyilatkozatának bevezetését 2017-re halasztják, akkor nem érdemes a vízummentességre számítani – számolt be a rusnext.ru.

„Az Európai Unió Bizottságának jelentése az Ukrajna előtt megszabott feltételek teljesítéséről pozitív volt. Az Európai Bizottság kötelezettségként vállalta, hogy megváltoztatja az Európai Unió szabályozását, hogy vízummentes rendszert biztosítson Ukrajnának. Az Európai Bizottság átadja ezt az Európai Tanácsnak de az ukrán oldalon maradt még néhány megoldatlan kérdés” – mondta a lengyel politikus.

Az európai politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán hatóságok a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség beindulását ne halogassák.

„Ahhoz, hogy az ügynökség működjön, elektronikus jövedelembevallásokra van szükség. Hallhatták, hogy néhány képviselő kérésére ezt 2017-re elhalasztották. Megint olyan helyzetbe kerültünk, hogy az európai kormányok igy nehezen fogják megszavazni a vízummentes rendszert, mert nem vagyunk biztosak abban, hogy Ukrajna betartja a kötelezettségeit” – mondta Tombinski.