Izraeli műholdak figyelik az oroszokat Sziriában


Izraeli szakértők a Szíriában lévő Hmeymim légibázisról készült műholdfelvételeket publikáltak. A felvételek elemzése szerint az orosz légi erő hatékonyan használja a lehetőségeit a légi bázis nehéz körülményei ellenére is.

A felvételeket az izraeli Eros kém műhold segítségével készítették. „Nagyszámú bevetésekre lehet következtetni abból a technikai épületből is, ahol a repülőgépek karbantartását végzik mint például a Szu-24-es repülőgép motorjainak a cseréjét is, amit a nagyszámú berepülések miatt kell cserélni” – nyilatkozta Tal Inbar, Izrael egyik űrszektori tudományos szakértője.

A képeken egy szerviz zónának titulált területen több épület mellett négy Szu-24 vadászgép, egy Szu-34 bombázó és egy Szu-25 repülőgép áll. A műholdképek elkészítésének ideje alatt további hét Szu-24, hat Szu-34, kilenc Szu-25 és négy Szu-30 repülőgép volt. Az izraeliek feltételezése szerint négy másik repülőgép bevetésen volt. A műholdfelvételeken jól látszik a Pancir-Sz1 és az Sz-400 rakéta légvédelmi rendszer is. Az utóbbit akkor telepítették a légibázisra, miután Törökország lelőtt egy orosz légibombázót – írta a vesti.ru.