Taruta lesz Jacenyuk utódja?

taruta

Szerhij Taruta válthatja Arszenyij Jacenyukot a kormányfői székben. Ezt a verziót Olekszandr Ohrimenko ismert kijevi politológus vetette fel. A lehetséges miniszterelnök-cserét arra alapozza, hogy Taruta Kijevben prezentálta az Ukrán Üzleti Kezdeményezés nevű új szövetséget, ami a nagyvállalkozók és a közepes vállalkozók szoros együttműködésén kíván alapulni.

Taruta, aki az ország egyik legtehetősebb oligarchája, kijelentette: a kezdeményezés fő célja kivezetni Ukrajnát a mély gazdasági válságból – írja a Ria Novosztyi Ukraina. Ohrimenko úgy értékeli a történteket, hogy ezzel a kijevi prezentációval Taruta üzent Petro Porosenko elnöknek, hogy kormányfő kíván lenni, s garantálja, hogy mögé felsorakozik a gazdasági élet összes jelentős szereplője. Taruta a Donbászról származik, acél- és vasipari érdekeltségei vannak.

Évekig a magyar Dunaferr mögött is az ő üzleti csoportja állt.

Ukrajnában már 2015 vége óta téma, hogy meneszteni kellene a mostani miniszterelnököt, akinek a támogatottsága szinte már a nullára csökkent. Az elnökpárti frakcióban már azzal is beérnék, ha átalakulna a kormány, legalább 8 miniszter cseréje van napirenden. Közben az USA kijevi nagykövete azt hangsúlyozta, hogy Jacenyuk leváltása a Kreml kezére játszana.

A miniszterelnök hamarosan beszámolót tart a parlament előtt, s annak elfogadásától vagy elutasításától függ az ő személyes és kabinetjének sorsa.